beats by dre cheap

LYON

Moja ekipa i ja putovali smo zadnjih godinu dana i desetak tisuća kilometara ali nisam pisao i skupilo se podosta impresija,dogadjanja,fotografija..Listopad 2011 bilo se u Makedoniji,Albaniji i Crnoj gori,lipanj 2012 Grčka i Makedonija,a listopad 2012 Francuska i Munchen. Počet ću s kraja.

Unajmili smo kombi za 8 osoba,kao i uvijek i damski dio naše ekipe je na jednom putovanju ekipi dao ime "PITON",mi muški smo se složili,ako ništa drugo,u smislu "tko zna što su mislile" pa nek tako i ostane.Ovakve vrste putovanja najbolje je organizirati u vlastitoj režiji i planu kojeg se nikad ne pridržavamo ali i to je dio doživljaja.Krenuli smo rano ujutro 3.10 iz Zagreba preko Ljubljane,Bergama ,Milana do Alpa.Savjet je izbjeći punjenje goriva u Italiji jer je najskuplje u ovom dijelu Europe,cestarinu se ne isplati izbjegavati,cijena je kao i kod nas a putovanje lokalnim cestama duugo traje.

U Francusku smo ušli /nakon 8 sati vožnje/ kroz 14 km dug tunel i prolaz kombija plaća se 52 Eura..

Alpe dijele dva svijeta,Francuska i Italija su nebo i zemlja.Moj dojam je da se u Francuskoj diše,hoda,govori smirenije,ležernije..Prošli smo pored Grenoble-a,svratili u simpatični gradić Chambery u kasno poslijepodne i predvečer ušli u Lyon,cilj putovanja za prvi dan.

Smjestili smo se u ETAPE hotel,dio Etape lanca jeftinijih hotela ranga 60-tak eura koji se negdje nazivaju Ibis Budget .Smještaj solidan za te novce i 3 zvjezdice.

Prvi dojam u prvoj šetnji Lyonom je očekivan iako nikad nisam bio u Francuskoj ali obožavam francuske filmove.Nevjerojatno je koliko je slična realnost i filmska fikcija..Ameriku nikad nećete upoznati gledajući američke filmove.Sve ulice su pune ljudi koji u malim kavanama i restoranima sjede usko zbijeni na malim stolovima i piju uglavnom vino.


I noću dominira pogled na baziliku Notre-Dame de Fourviere pored koje je kopija Aifelovog tornja koji u Lyonu služi kao TV toranj.


U Lyonu ima više parkova od kojih je najznačajniji Botanički park (Jardin botanique de Lyon) koji se rasprostire na 8 hektara, a dio je većeg Parka zlatne glave (Parc de la Tête d'Or) koji je najveći javni park u Francuskoj (117 hektara), a u njemu se nalaze i zoološki vrt, mini-golf, velodrom, konjički klub i minijaturna željeznica.
U Lyonu se još uvijek koristi frankoprovansalski jezik. Lyon se smatra francuskim gastronomskim središtem. Grad ima veliku tradiciju kinematografije koju su pokrenuli izumitelji filma braća Lumière koji su djelovali u Lyonu.


Grad je podijeljen na tri dijela: ville (grad), rimskoga podrijetla, diže se na desnoj obali Saone; nouvelle ville (novi grad) sa suvremenijim četvrtima na lijevoj obali Rhone; ville centrale (središnji grad) na poluotoku kojeg tvore dvije rijeke.

Ime Lyon dolazi od latinskog imena grada Lugdunum koje je prema zakonitostima francuskog jezika prešlo u Lyon. Ime Lugdunim je keltskog porijekla. Dolazi od imena keltskog boga Lugusa i riječi dunum što znači tvrđava. Ime Lugus dolazi od riječi leuk što znači svjetlo, te Lugdunum znači "tvrđava svjetla".

Lyon je 43. pr. Kr. osnovao Cezarov vojskovođa Munatius Plancu

Lyon se smjestio na mjestu gdje se spajaju rijeke Rhona i Saona,jezgra grada je na poluotoku koji te rijeke grade i na strateškoj točki gdje se spajaju sredozemna i zapadne Europa.Nedaleko su satelitski gradovi Saint Etienne, Roanne, Annonay i Mâcon. U blizini grada su na Alpama turistička odredišta Grenoble i Chambéry.


Prosjaka nema mnogo,par "boema"najčešće kao dokaz da je pas najbolji čovjekov prijatelj.I u siromaštvu i u bogatstvu.Lyon,kao i cijela Francuska ima izvrsno osmišljen javni prijevoz nadopunjen s Rent a bike,elektro biciklima kojih ima svugdje po gradu,uzimate ih na karticu s koje vam se skida svota koju potrošite.Odličan ja Metro i trolejbus .Cijene su očekivano visoke za naše uvjete po restoranima,pivo uglavnom u najmanjim bočicama od 2,5 dc košta 3 eura,vino skoro ista cijena ali u manjim čašama.

Javni prijevoz je ček i jeftiniji od zagrebačkog ali svakako mnogo raznovrsniji.Lyon ima oko 2 milijuna stanovnika ali u samoj jezgri oko pola milijuna.

Istina je da nerado govore strane jezike,ali mladja populacija je manje "tvrdokorna" i tolerantnija je.Na javnim ustanovama,automatskim toaletima sva uputstva su samo na francuskom jeziku pa je uputno upoznati se s osnovnim pojmovima.

Impresivna mi je vožnja turističkim brodom rijekom Rhonom i Saonom,prolazak ispod desetine prelijepih mostova..

Rijeka Rhona je velika rijeka,i luka je puna turističkih velikih riječnih kruzera koji upotpunjuju sliku Francuske kao najturističkije zemlje svijeta po zvaničnim podacima.Kažu da je na glavnom trgu u vrijeme Republike na mjestu ove fontane bila giljotina.

Nakon Lyona,za 2 dana ,idemo na sjever,Dijon,svjetska prijestolnica senfa i Nancy.

It\'s me
http://roker.blogger.ba
17/11/2012 15:32